FOTOMODEL MET STUDIO | Camera voor
studiogebruik
Welke camera zetten we in voor studiogebruik
Een studio stelt andere eisen dan fotograferen in de open lucht
Als we aan werken in een studio denken dan komen bij de meeste mensen visioenen naar voren van dure, loodzware camera's. Bij voorkeur grootformaat of middenformaat. En voor professionele fotografen die bijvoorbeeld in hun studio met modefotografie of productfotografie hun boterham verdienen klopt het ook wel ongeveer.
Eisen van een amateur
Voor een amateur die het leuk vindt om wat modellen te shooten in een studio ligt dat wel wat anders. Die beschikt niet over de hierboven genoemde apparatuur maar heeft die ook helemaal niet nodig. Wel zijn er bij sommige studio's enkele technische eisen waaraan voldaan moet worden.
Flitstrigger
Een belangrijk punt is de flitstrigger. Hierbij worden externe flitsers aangestuurd via het flitscontact van de camera. Dat gaat meestal radiografisch of via infrarood. Met de nadruk op meestal want het is een bron van aansluitingsproblemen. Wilt u bijvoorbeeld een studio huren waar men uitsluitend met flitsers werkt, wees er dan van verzekerd dat er iemand met voldoende kennis van zaken op dit gebied aanwezig is.
Objectieven voor de grotere studio
De meeste studio's zijn te klein. Punt. Wil je een mooi perspectief voor je model waarin alle verhoudingen perfect kloppen dan moet je een flink stuk achteruit kunnen zodat je een licht teleobjectief kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een 85mm bij een fullframe of kleinbeeldcamera. Of een 50mm bij een digitale camera met APC sensor. Maar we leven helaas niet in een ideale wereld en een dergelijke studio is niet alleen nauwelijks te vinden maar als u er al eentje gevonden hebt, ook nog eens nauwelijks te betalen. Want ook de verhuurder weet dat zijn aanbod schaars is.
Een objectief bij weinig ruimte
En dan kunnen we de lichte teleobjectieven niet meer gebruiken omdat we anders het model niet in beeld krijgen. Dan moeten we uitwijken naar een standaardobjectief. De 85mm vervangen we door een 50 mm en de 50 mm door een 35. Nu zal het al wat beter gaan. Is er echt een gebrek aan ruimte waardoor we vrij dicht op het model zitten? Dan zullen we naar nog kortere brandpuntsafstanden uit moeten wijken maar reken dan wel op enige vertekening van het model. Een groothoekobjectief is handig, laat korte afstanden toe maar zorgt voor een forse verandering van het perspectief. Sommige ledematen zullen daardoor overdreven worden weergegeven. Maak maar eens van dichtbij een "selfie" met uw smartphone en dan zult u de vertekening in volle hevigheid zien.
Andere camera's
In een studio met lamplicht en die niet al te klein is, zal met elke willekeurige camera nog wel een toonbaar resultaat te reproduceren zijn. Misschien niet geschikt voor op de zijkant van een bushaltehokje maar wel voldoende voor een foto op internet.