dinsdag 25 december 2018

Flitsen of lampen gebruiken?

Flitsen of lampen gebruiken?


Neem zelf uw licht mee

Kenmerkend aan studiowerk is, dat we zelf voor het licht moeten zorgen. Buiten hebben we de zon, al dan niet achter de wolken, maar binnen hebben we lampen nodig. Al dan niet in de vorm van een flitser.

Maar wat nemen we dan?

Nu is het gebruik va flitsers of lampen vaak een kwestie van persoonlijke smaak. Ook flitsers hebben lampen nodig om in te stellen. Anders zou het maken van een flitsfoto een redelijk blinde gok worden en dat kan ook de bedoeling niet zijn, natuurlijk.

Lampen

Lampen zijn de laatste jaren nogal in ontwikkeling. Hadden we vroeger allerlei soorten gloeilampen zoals wolfraam en halogeen, tegenwoordig zijn de spaarlampen en de ledlampen sterk in opkomst. Sterker nog, je kunt niet veel anders meer krijgen. Al deze lampen zijn verkrijgbaar in zeer uiteenlopende sterktes, kleuren en dergelijk. Er valt iets te kiezen, dat is duidelijk. Zeker als we veel verschillend gekleurde lampen gebruiken kunnen we creatieve combinaties maken. Overigens is dat niet iets dat iedereen aanspreekt, maar dat is voor iedereen verschillend. Over smaak valt niet te twisten, nietwaar?

Iedere camera kan met lampen overweg

Een groot voordeel van lampen is het feit dat je geen aansturing vanuit de camera nodig hebt. Er zijn allerlei technieken voor. We spreken van "triggers". Voorbeelden zijn meeflitsen met een flitser in de camera, infrarood en radiografisch. Wat deze technieken gemeen hebben is het feit dat het vaak het nodige uitzoekwerk en experimenteerwerk kost om het goed aan de praat te krijgen. Dat probleem hebben we bij lampen niet. Schakelaar omzetten en er is licht.

Nadelen van lampen

Nadelen vinden we vooral bij het hogere stroomverbruik en het feit dat flitsers kortstondig meer licht produceren. Ook zijn flitsers vaak beter in stellen met diffusors, paraplu's, kleurfilters en dergelijke zaken die we bij lampen niet of minder terugvinden. En dat heeft dan weer te maken met de warmteontwikkeling. Bij lampen is dat groot, bij flitsers is er nauwelijks sprake van. Tot slot is een voordeel van flitsers de zeer korte belichtingstijd zodat ook bewegende modellen haarscherp vast te leggen zijn.

Flitsers

Er zijn flitsers te krijgen in allerlei soort maten en vooral: Prijzen. Flitsers zijn redelijk duur in verhouding tot lampen maar ze gaan dan ook wel lang mee. Een flitsbuis kan een zeer groot aantal flitsen produceren voordat deze de geest geeft. Onder het kopje lampen hebben we al wat voors en tegens van flitsers behandelt.

Studioverhuur

Werkt u veel in gehuurde studio's? Of verhuurt u uw eigen studio regelmatig? Dan is er aan het gebruik van lampen in plaats van flitsers nauwelijks te ontkomen. Veel camera's hebben een eigen manier om flitsers aan te sturen. Sommige kunnen het helemaal niet. Studioflitsers die reageren op een cameraflitser leiden vaak een eigen leven dat vooral voorkomt uit het feit dat moderne camera's een hele reeks flitsen produceren om automatisch scherp te stellen. De kans dat de flitsers dan op het juiste moment opengaan (als de sluiter van uw camera openstaat) is dan niet echt groot. Het werkend krijgen kan een frustrerende klus zijn. En dan is de keuze van lampen voor een studio al snel gemaakt. De lagere lichtopbrengst nemen we dan maar voor lief en compenseren dat met een model dat goed stil kan staan zodat de sluitertijd wat langer kan zijn.

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten