dinsdag 25 december 2018

Het bijhouden van een dagboek voor modellenfotografie heeft voordelen

Visueel dagboek voor modellenfotografie

FOTOMODEL MET STUDIO | Visueel dagboek 

Het bijhouden van een dagboek voor modellenfotografie heeft voordelen

Het doel is vooral het ontwikkelen van een eigen visie


Veel studiofotografen maken gebruik van een zogenaamd visueel dagboek. Dit dagboek is vooral bedoeld om een eigen aanpak en een eigen visie te ontwikkelen. U kent ze ongetwijfeld. De fotografen die bij als een obsessie bezig zijn het werk van andere fotografen te imiteren. Bij voorkeur door de foto's van de bewonderde fotograaf als een leidraad te nemen. Vaak worden ze dan ook nog een keer vastgelegd op een zogenaamd moodboard. Maar uiteindelijk wil elke fotograaf toch een eigen stijl, nietwaar?

Werk van anderen is alleen om te leren

Natuurlijk is het goed om naar het werk van andere fotografen te kijken. Maar op dat moment komt uw dagboek van pas. Leg vast wat u er goed aan vindt. En dan vooral kijken naar een aantal aspecten. Bijvoorbeeld de compositie, de belichting en dergelijke. Wat bevalt u aan de foto? Wat zou u zelf anders doen? Op dat moment gaat u van het werk van een ander leren om uw eigen werk te verbeteren en dat bereikt u nooit door het werk van anderen te imiteren.

Registratie van het creatieve proces

Heb u een foto voor ogen? Bijvoorbeeld voor een opdracht? Leg dan het gehele creatieve proces van. Begin met een mening over het product te vormen en vooral welke aspecten en sterke kanten van het product u weergegeven wilt hebben. Maak bij voorkeur tekeningetjes ook al bent u helemaal geen goede tekenaar. Het proces van het tekenen stimuleert namelijk uw creatieve kant. En voor uw hersenen liggen fotografie en tekenen dicht bij elkaar.

Via de afbeeldingenzoeker van bijvoorbeeld Google vindt u al snel een grote collectie voorbeeldfoto's. Bekijk die op de manier zoals we die hierboven hebben beschreven.

Over naar de modellenfotografie

We hebben het hier op dit weblog over modelfotografie in de studio. En of we nu een pak cornflakes of een model gaan fotograferen, het voorwerk blijft hetzelfde (zeg dit nooit tegen het model). Ook bij het model willen we de eigenschappen accentueren. Hebben we te maken met een model met een zeer krachtige uitstraling? Pas de omgeving, entourage, eventuele requisieten en dergelijke er dan op aan zodat die kracht van het model er goed uitspringt.

Het belang van een voorgesprek

Daarom is een voorgesprek met het model ook zo van belang. Tegenwoordig is een tijd- en geldrovende reis om elkaar te ontmoeten niet meer zo nodig. Via de videofuncties  van Messenger, Whatsapp en skype kan er ook heel veel voorbereiding gedaan worden. Maar doe het wel. Laat u als fotograaf nooit verrassen door de degene die plotseling voor u staat als u de deur opent. Zorg dat u precies weet wie daar staat en wat u met die persoon voor ogen hebt. Overigens is een groot voordeel van het gebruik van deze media dat u door middel van schermdumps (een soort foto van het beeldscherm) een foto vast kunt leggen die u uiteraard opneemt in uw visueel dagboek.

Leg al uw overwegingen vast

En bij die foto legt u natuurlijk alles vast wat u verdere in uw voorbereiding hebt overwogen. Lees het visueel dagboek regelmatig even door. U leert er van alles van. Wat u goed doet. Maar ook waar u zwakker in bent en wat dus verbetering vraagt. Krijgt u nieuwe inzichten over oud materiaal? Schrijf het er bij.

Uw visueel dagboek wordt voor u een bron van wijsheid en kennis over modellenfotografie in de studie.