dinsdag 25 december 2018

De lastige eerste keer

De eerste ongeklede shoot


De lastige eerste keer

Heb je als fotograaf veel te maken met modellen die voor een ongeklede of deels ongeklede shoot komen maar er nog geen ervaring mee hebben? Dan is het van het grootste belang dat het model 100 procent op haar of zijn gemak is. En dat is nog niet zo simpel te bereiken want zeker bij de eerste keer is enige nervositeit natuurlijk volkomen logisch.

De taak van de fotograaf

Het is uiteraard de taak van de fotograaf om het model volledig te laten ontspannen en zich lekker te laten voelen. Een zeer belangrijke factor daarbij is dat het model het gevoel moet hebben dat de fotograaf alles volledig in de hand heeft, dat hij exact weet wat hij aan het doen is en dat de fotograaf daarmee blaakt van het zelfvertrouwen met ongeklede shoots.

Kweek zelfvertrouwen als fotograaf

Een fotograaf die valt over de poten van zijn statief, zijn camera laat vallen, op de achtergrond trapt zodat die bijna omvalt, zijn vingers brandt aan de lampen en dergelijke acties mag niet verwachten dat hij in indruk geeft zelfvertrouwen te hebben. Als je als fotograaf al geen vertrouwen in je acties hebt, wie heeft dat dan wel? Zeker als je in je blote vel voor die fotograaf moet zitten of staan?

Hoe krijg je als fotograaf zelfvertrouwen?

Een goede manier is om van deze shoot een soort van draaiboek te maken en de zeer gedetailleerd uit te werken. Welke standen wilt u het model laten doen? Wat is daar voor nodig en hoe krijgt u dat ter plaatse? Is er iets speciaals om op te letten?
Begin hier al maanden vooraf aan. Lees het steeds door en breid het draaiboek gestaag uit. Op een gegeven moment zal de shoot voor je gaan leven en zul je het allemaal als het ware voor je gaan zien.

Zie je als fotograaf alle acties voor je?

Pas op dat moment ben je er aan toe om de shoot te doen. Als je nog teveel na moet denken wat de volgende stap is kom je nog te aarzelend en te weifelend over. Dus schrijf het uit. Herhaal het. En bewaar het. Want bij een volgend model kunt u voor dezelfde aanpak kiezen. Na enkele keren bent u een super zelfverzekerde fotograaf die modellen graag aan elkaar doorverwijzen.

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten